"... Nykyään olen päivisin varsin kiireinen, olen alkanut järjestellä muuttoani, sekä maalle että Helsinkiin, ja kun huusholli, joka on 30 vuotta ollut muuttumattomana, nyt pitää jakaa osin maalle, osin Helsinkiin, ja suurin osa kuitenkin vain pakata ja jättää tänne, on tekemistä kyllin. Kaikki pitää laittaa kuntoon, kuurata, pestä, harjata ja järjestää. Mari on koko talven ollut raihnainen ja hänellä on jo pitkään ollut käsivarsissaan paha reumatismi, joten työ ei suju häneltä nyt kovin hyvin, ja minä olen jo kauan ollut huono mitään toimittamaan, valitan ja voivottelen joka liikeellä ja kuljen hitaasti kuin laiskiainen." Fredrika Runeberg, Kirje Linalle, Walterille ja Robertille 26. toukokuuta 1878.


Johan Ludvig ja Fredrika Runeberg muuttivat kahden poikansa kanssa Porvooseen toukokuussa 1837. Kasvava perhe asui eri puolilla kaupunkia, pisimpään Rihkamakadun varrella. Runebergin varallisuus kasvoi olennaisesti 1850-luvun alussa, joten suuremman ja mukavamman asunnon hankinta tuli mahdolliseksi. Sellainen löytyi nykyisen Aleksanterin- ja Runeberginkadun kulmasta uudesta empirekaupunginosasta. Perhe muutti kuuden poikansa kanssa nykyisin J.L. Runebergin kotina tunnettuun lehtori Daniel Lindhin rakennuttamaan taloon vuonna 1852.

J. L. Runebergin kuoleman (6.5.1877) jälkeen Fredrika Runeberg muutti Helsinkiin elokuussa 1878. Runebergien koti ei kuitenkaan jäänyt tyhjilleen, sillä lehtori J. E. Strömborg vuokrasi osan huoneista pienten lasten koulua varten. Koulu toimi tiloissa muutaman vuoden, kunnes valtio lunasti rakennuksen irtaimistoineen Runebergin perikunnalta, ja avasi sen museona vuonna 1880.

Muuttaessaan pois Fredrika otti mukaansa vain osan irtaimistoa, suurin osa huonekaluista jäi rakennukseen. Fredrikan kuoltua Helsingissä olleet tavarat palautettiin takaisin Porvooseen. J. L. Runebergin kodin esineistö onkin säilynyt poikkeuksellisen hyvin. Lisäksi J. E. Strömborg teki jo Runebergin eläessä tarkat muistiinpanot kunkin esineen sijainnista jopa huonekasveja myöten.

Vuosien 2002-2003 aikana Museoviraston valvonnassa tehdyn korjaus- ja konservointityön aikana on palattu museoajalla tehtyjen muutosten jälkeen mahdollisimman lähelle alkuperäistä Runebergien aikaista sisustusta. Kodin interiööri lattiaväreineen ja tapetteineen on palautettu sellaiseksi kuin se on tutkimustulosten perusteella ollut 1868. Tuolloin kodin huonejako sai nykyisen muotonsa Runebergien vuokrattua talon eteläpäädystä kolme huonetta ja keittiön lehtori J. E. Strömborgin perheelle.


Peruskorjauksen yhteydessä kaikki huonekalut ja suurin osa taideteoksista sekä muusta esineistöstä on konservoitu. Kiinteistöön kuuluva nk. Fredrikan puutarha, joka on harvoja säilyneitä 1800-luvun kaupunkipuutarhoja, on myös palautettu kasvistoltaan ja muodoltaan mahdollisimman lähelle alkuperäistä asuaan.


<Takaisin