Runebergien ruokasali on restauroitu runoilijan aikaiseen asuun. Uusrokokootapetit on painettu käsin seinältä löytyneen alkuperäisen 1860-luvun mallin mukaan. Runoilijan syntymän 200-vuotisjuhlan ajaksi huoneeseen on katettu Runebergin perheen juhlakattaus. Huonekalut ja kattauksen esineet ovat alkuperäisiä. Huone toimii jatkossa museon vuosittain vaihtuvien erikoisnäytteiden tilana.

Juhlakattaus
Damastiliinassa on Lissabonin tähti –malliin perustuva ruusukekuvio. Englantilainen ruskea kuparipainokoristeinen fajanssiastiasto on 1840-luvulta. Astiasto on luultavasti Thomas Dimmock & Co. –tehtaan tuotantoa. Koristekuvio kuuluu sarjaan Select Sketches. Kussakin astiatyypissä on oma maisemakuvio, mm. ruokalautasissa Isola Bella ja syvissä lautasissa Menai Bridge. Pöydässä on liemikulho sekä kalavati.

Perimätiedon mukaan kaupunginlääkäri Georg Wallgrenin (kuvanveistäjä Ville Vallgrenin isä) perheeseen hankittiin samanlainen astiasto. Rouvat saattoivat näin suuria juhlia varten lainata lautasia toisiltaan. Runebergien lautasten pohjaan painettiin erotukseksi pieni lakkasinetti. Ryyppylasit ja kuohuviinilasit ovat 1800-luvun puolivälin tyyppiä, samoin viinikarahvit.

Kaksi jalallista sokerikulhoa on valmistettu Oulussa 1700-luvun lopulla. Toinen kulhoista on hienoa sokeria ja toinen paloiteltua sokeria varten. Sisarukset Fredrika ja Carolina Tengström saivat kumpikin häälahjaksi toisen vanhemmilleen kuuluneesta sokerikulhoparista. Carolina Tengström lahjoitti myöhemmin omansa Fredrika Runebergille. Messinkinen samovaari on venäläinen.


<Takaisin